Avengers: Age of Ultron

“Als de Avengers de touwtjes niet meer in handen hebben”

Evelien van Baekel - Poodt
Ze kwamen, ze zagen en ze overwonnen. Wat begon met Jon Favreau's Iron Man in 2008 leidde uiteindelijk tot de culminatie van alle lopende verhaallijnen in The Avengers. Het eerste deel in de franchise over het gloednieuwe superheldenteam was een doorslaand succes dus Marvel wilde maar al te graag dat Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer, Slither) ook het vervolg op zijn monsterhit zou maken. Ome Joss ging enthousiast akkoord. Tijdens hun vorige uitje moesten de wrekers het nog opnemen tegen Loki en zijn buitenaardse besties maar nu wordt de dreiging een stuk persoonlijker. Nota bene een uitvinding van Tony Stark (Robert Downey Jr.) keert zich tegen zijn maker en ontwikkelt nogal vergezochte theorieën over vrede op aarde. Kunstmatige intelligentie een slecht idee? Wie had dat kunnen bedenken.


Waarom wel?

Allicht lagen de verwachtingen voor de eerste Avengers-film wat lager waardoor het resultaat alleen maar indrukwekkender was. Nu die lat eenmaal op de hoogste stand ligt, is het zelfs voor een superteam als Joss Whedons Avengers nagenoeg onmogelijk om weer tot dat ongekende niveau te komen. Toch is Age of Ultron een uiterst bevredigend zij het overvol vervolg. Oogstrelende actie, meer aandacht voor de persoonlijke levens van een paar teamleden en natuurlijk vers bloed. Dat Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) stiekem één van de gevaarlijkste karakters van het Marvel universum is (Google 'House of M' maar eens) is meneer Whedon alleen even vergeten waardoor zij en broerlief Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) het moeten doen met bijrollen. Maar met gedegen headliners als Captain America (Chris Evans), Black Widow (Scarlett Johansson), Iron Man, Thor (Chris Hemsworth) en Hulk (Mark Ruffalo) hoor je ons niet klagen. Zeker niet als deze het naast de te verwachten bad guy ook met elkaar aan de stok krijgen. Of de hamer, in Thors geval.

Waarom niet?

David Spade's dreigende stem is absoluut geschikt voor de megalomane Ultron maar de iets te menselijke aspecten van het personage zelf maken hem tot een karikatuur. Dan is er nog Thors droomsequentie; in Whedons eerste montage van de sequel verduidelijkt deze een belangrijk plotpunt maar onder druk van de studio is de cruciale scène nagenoeg volledig geschrapt. Resultaat? Een sprong in het verhaal waarbij zelfs kenners van het bronmateriaal zichzelf achter de oren krabben.

Kortom

Avengers: Age of Ultron moet enkel de concurrentie aangaan met zijn eigen voorganger maar is los daarvan weer een kunstig balanceer-trucje van regisseur Whedon. Oogstrelende actiesequenties, lekker veel hart en een wagonlading superhelden. Wat wil je nog meer?

Film1 Promo van Avengers: Age of Ultron