Bad Santa 2

“Baldadige hulpkerstman gaat tot het gaatje”

Evelien van Baekel - Poodt
In 2003 was het publiek zowel verrukt als verschrikt toen Bad Santa in de bioscoop verscheen. De anti-kerstfilm met Billy Bob Thornton als crimineel in kerstmanpak was grof, goor en verguisde alles waar de klassieke kerstfilm voor stond. Ondanks de initiële schok verdiende de vuige film zijn budget zo'n vier keer terug, best veel voor een kerstkomedie, en toch duurde het dertien jaar voor Billy Bob zich opnieuw in het met alcohol en urine doordrenkte pak van Willie Soke zou hijsen. Dit keer niet om 's nachts de winkelcentra te bestelen waar hij overdag stomdronken Santa speelt, maar om een goed doel af te zetten. Eerlijk is eerlijk, het is niet Willies eigen idee maar die van zijn afgrijselijke moeder (Kathy Bates) en zijn voormalige 'zakenpartner' Marcus (Tony Cox). Grote afwezige is Lauren Graham als liefje Sue, maar zij had het te druk met haar eigen sequel op oud succes. Wel van de partij is Brett Kelly als de oerdomme en stront-irritante jongen die Thorntons kerstman nog steeds achterna loopt. Bereikt Bad Santa 2 de morsige magie van het origineel, of is de formule zo platzak als een alcoholische hulpkerstman?


Waarom wel?

Het voordeel aan een smakeloze over-de-top formule is dat het eigenlijk niet bijzonder moeilijk is om het kunstje nog eens over te doen (zie Anchorman 2). Het verrassingselement mist; waar je in het eerste deel nog wel eens dacht, 'hij gaat toch niet nóg verder?' weet je nu allang dat dit zeer zeker gaat gebeuren. Toch blijft het verrassend vermakelijk om Thornton te zien stuntelen. Fijne toevoeging aan de cast is Mad Mens Christina Hendricks, de nieuwe tegenspeelster van sneue Santa. Of eigenlijk een van de.

Waarom niet?

Waar het suffe sentiment in Bad Santa nog met genoeg ironie werd gebracht om alles te ontkrachten, is Thorntons Willie nu wel erg snel overgehaald door de melancholische belofte van verloren moederliefde. Het is daarnaast leuk dat Brett Kelly weer terug is als het nu-iets-grotere dikke jochie, maar acteren heeft hij in die dertien jaar niet geleerd.

Kortom

Zo geniaal als het origineel wordt het natuurlijk nooit, maar Bad Santa 2 gooit met genoeg cynisme en onvervalste kersthaat om ons de feestdagen door te helpen. Thornton blijft iedereens favoriete zieke Santa, al wordt hij qua ontaardheid overtroffen door mommy dearest.

Trailer van Bad Santa 2