The Out-of-Towners

“”

Comedy-veteranen Steve Martin en Goldie Hawn worden door regisseur Sam Weisman bij elkaar gebracht omdat beide acteurs goede vrienden zijn en zonder problemen in staat zijn een willekeurig grappige scène uit hun mouw te schudden. In 'Housesitter' speelden ze compleet aan elkaar gewaagde karakters, in 'The Out-of-Towners' zijn ze echter helemaal op elkaar ingespeeld, en daardoor ontzettend vastgeroest. Het stel moet op een of andere manier verder, nadat hun jongste zoon het ouderlijk huis verlaten heeft om te gaan studeren.

Het verhaal speelt in New York. Henry Clark (Steve Martin) heeft daar een belangrijk sollicitatiegesprek en zijn vrouw Nancy (Goldie Hawn) vergezelt hem. Ze hebben net hun jongste zoon op het vliegtuig naar Europa gezet en moeten het vanaf nu weer met z'n tweeën zien te rooien Henry is een man die absoluut niet op zoek is naar spanning. Hij is tevreden met een goede baan, een mooi huis en een lieve vrouw. Nancy daarentegen is wanhopig op zoek naar de passie die ooit tussen hen beide heeft bestaan.

In New York gaat in een tijdsbestek van 24 uur alles mis wat maar mis kan gaan. Daar lopen ze ook de hotelmanager Mersault (overtuigend neergezet door John Cleese) tegen het lijf, een typisch beleefd en voetenkussend figuur die zijn frustraties uit naar mensen die niet genoeg geld hebben om in zijn hotel te overnachten. Uiteindelijk beseffen Henry en Nancy waarom ze ook al weer met elkaar getrouwd zijn en luidt deze dag het begin van de rest van hun leven in.

Ondanks dat Steve Martin en Goldie Hawn perfect gecast zijn en zij er allebei hun hand niet voor om lijken te draaien een comedy te maken, is de film op geen enkel moment echt grappig. Alleen de scènes die gespeeld worden door John Cleese zijn enigszins de moeite waard. Vooral als blijkt dat er nog een hele andere kant zit aan het karakter van mr. Mersault. De film geeft op geen enkele manier een nieuwe kijk op het uitgemolken gegeven van een stel dat zich in een midlifecrisis bevindt en de grappen zijn voorspelbaar.

'The Out-of-Towners' is een comedy die een grappige en eerlijke kijk wil geven op het huwelijk en op de nog net niet uitgebluste liefde tussen twee vijftigers. New York wordt mooi neergezet en er is goed gecast, verder een overbodige film.

Eel Suermondt