Bridget Jones's Diary

“”

'Bridget Jones's Diary' vertelt het verhaal over de klassieke keuze tussen 'the good guy' en 'the bad guy'. In dit geval wordt ze verscheurd door de keuze tussen Hugh Grant ('Four Weddings and a Funeral', 'Notting Hill') en Colin Firth ('Shakespeare in Love', 'The English Patient'). In de tijd dat ze geen relatie heeft, wordt dat bijna hysterisch benadrukt. Dat geeft erg komische situaties, maar je begint je af te vragen in hoeverre deze taferelen op waarheid berusten. Wordt er in het dagelijks leven eigenlijk ook niet gek aangekeken tegen een vrijgezelle dertiger?

Het verhaal is erg cliché en enkele grappen zijn eerder al zo vaak gemaakt dat ze echt niet meer kunnen, maar buiten dat is het een geslaagde komedie. Renée Zellweger zet de klunzige, iets te dikke, te veel drinkende en rokende Bridget uitstekend neer. Vooral de scènes waarin zij speelt dat ze in het openbaar moet spreken zijn hilarisch. 'Jerry Maguire' was haar grote doorbraak en in 'Me, Myself & Irene' zette ze ook een goede rol neer, maar met 'Bridget Jones' laat zij zien dat ze echt een zeer getalenteerde actrice is.

Hugh Grant fans kunnen hun hart ook weer ophalen en Hugh Grant tegenstanders leren hem in deze film vast meer te waarderen. Colin Firth zet de andere mannelijke hoofdrol neer. Hoewel hij nogal saai en oninteressant moet overkomen, draaft hij daarin een beetje door. Wanneer Bridget hem met andere ogen gaat bekijken, is het verschil voor de kijker nauwelijks te zien.

Een minpuntje aan de film is de muziek. 'All By Myself' benadrukt Bridgets eenzame leven nog eens extra, maar over het algemeen valt de muziek noch negatief noch positief op. Alleen 'It's Raining Men' springt er echt uit. Ze hebben echter niet het origineel van The Weather Girls gebruikt, de klassieke hit wordt notabene gecoverd door niemand minder dan ex-Spice Girl Geri Halliwell. Aangezien Bridget als alleenstaande totaal niet wordt gewaardeerd, getuigt deze film van weinig Girl Power.

De Engelse komedie is in zijn thuisland een grote hit, daarom zal het succes in Nederland waarschijnlijk ook niet uit blijven. Veel (vrijgezelle) vrouwen zullen zich in Bridget kunnen herkennen, wie wil er nu niet een paar kilo afvallen? En zeg nu eerlijk wij zijn toch allemaal op zoek naar de ware liefde?

Annemiek van Munster